Passiefhuis

Innovatief samenwerkingsverband tussen verschillende bedrijven uit de bouwwereld

3D printing biedt een unieke oplossing voor plastic afval

We verzamelen in Nederland jaarlijks heel wat afval. Denk aan voedsel, verpakkingsmateriaal en alles wat wij troep noemen. Het weg gooien van voedsel dat net iets over datum is, is iets waar we met z’n allen wel iets tegen zouden willen doen. Maar wat precies? Er zijn al slimme studenten die door middel van 3D printing plastic gebruiken om sieraden van te maken. Er worden nogal wat festivals georganiseerd jaarlijks, in Nederland alleen al. Grote festivals waar heel veel mensen op af komen, en kleine festivals. Feit is dat er op zo’n festival heel veel gebruik gemaakt wordt van plastic bekers, waarin alcohol of frisdrank wordt geschonken. Maar ook op verjaardagen en andere feesten of partijen, wordt veel gebruik gemaakt van plastic bekers. Het kunnen gebruiken van plastic bekers voor het produceren van sieraden, dat is de toekomst. Een toekomst die niet zo heel ver weg ligt. Met 3D printing kunnen de mooiste sieraden worden gemaakt, uit afval. 3D printing lijkt de oplossing te kunnen zijn voor het wereldwijde afvalprobleem. Door 3D printing in te zetten, kunnen tal van producten worden gerecycled. Op deze manier hoeven er geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden om nieuwe producten te fabriceren. Met 3D printing uit afval kun je unieke sieraden produceren. Unieke sieraden die je kunt geven aan je beste vriend of vriendin. Op termijn zal je niet meer naar de winkel hoeven om een uniek sieraad te kopen, want met 3D printing kun je een prachtig sieraad in je huiskamer tot stand laten komen. Heb je een feestje gehad, en zijn hier nogal wat plastic bekers en borden doorheen gegaan? Deze hoef je in de toekomst niet meer weg te gooien. Door middel van 3D printing maak je er mooie sieraden van. Zo heb je niet alleen plezier gehad van het feestje, maar heb je na de tijd ook nóg eens plezier van het maken van een nieuw product.

Diverse 3D printing technieken voor laagsgewijs opbouwen

3D printing verschilt in een belangrijk opzicht van de standaard printer, waarin je uitsluitend papier kunt doen. Met 3D printing kun je producten maken in 3D, waarbij je gebruikt maakt van diverse materialen. Ook zijn er diverse technieken mogelijk, waaronder:

 

  • Selective Laser Sintering (SLS)

Met deze techniek wordt er gebruikt gemaakt van het versmelten van poeder. Met behulp van een laser worden op deze manier lagen opgebouwd.

  • ZCorp

Deze wijze van 3D printing komt sterk overeen met Selective Laser Sintering. Het grootste verschil is dat de verschillende lagen poeder niet versmolten worden, maar verlijmd.

  • Fused Deposition Modeling (FDM)

Met deze techniek worden lange kunststof draden verwarmd en door een spuitkop laag voor laag op elkaar gelegd.

  • Stereolithografie (SLA)

Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van een UV gevoelig fotopolymeer, ook wel hars genoemd. Laagsgewijs wordt deze hars uitgehard met een UV laser.

  • Inktjet

Hierbij wordt er een 3D object getekend met behulp van een bindmiddel. Deze wordt getekend in een laag poedergips. Omdat er bij deze techniek gebruik gemaakt wordt van kleurencartridges, is het mogelijk om kleuren toe te voegen aan de buitenste laag van het object.

  • Polyjet

Ook bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van UV gevoelige hars. Dit wordt op een printbed gedruppeld om vervolgens te laten uitharden doormiddel van een UV-lamp. Bij deze techniek is het mogelijk om met twee verschillende materialen tegelijkertijd te werken.

  • Multi Jet Modeling (MJM)

Bij deze techniek wordt was gebruikt. Verschillende lagen worden op deze manier opgebouwd. Het lijkt erg op het inkjet printen en deze 3D printing techniek wordt vooral gebruikt om de meest lastige objecten te printen.

Zoals je leest zijn er dus nogal wat technieken mogelijk, binnen 3D printing. Wat alle technieken met elkaar gemeen hebben, is dat er laagsgewijs wordt opgebouwd. De manier waarop dit gebeurd is dus per techniek verschillend. Waarschijnlijk vraag je je nu af of 3D printing alleen mogelijk is voor mensen met een grote bankrekening. Zie je het al voor je dat ieder huishouden op termijn deze techniek in huis heeft? Wij verwachten inderdaad dat in de toekomst veel huishoudens zullen beschikken over een 3D printer. Op het moment is het al mogelijk om zo’n printer aan te schaffen, voor eigen gebruik. Llowlab heeft voor jou een opsomming gemaakt van de goedkoopste 3D printers, die je voor eigen gebruik aan kunt schaffen. Verschillende typen zijn al beschikbaar, waaronder:

  • PrinteRbot
  • Peachy Printer
  • Romscray
  • Makibox
  • Phoenix 3D printer

Binnenkort al een printer in huis hebben?

Voor het bedrag van honderd euro, kun je al een 3D printer in huis hebben. 3D printing is dus echt niet uitsluitend voor de rijkste mensen onder ons weggelegd. 3D printing is mogelijk voor alle lagen uit de bevolking. Als je dacht dat 3D printing toekomstmuziek zou zijn, dan is dat dus niet zo. 3D printing is vandaag de dag al mogelijk. Je kunt nu al zo’n printer bestellen. Het duurt vaak enkele weken tot mogelijk maanden totdat de printer gemaakt en geleverd wordt, maar het wachten is het in onze ogen meer dan waard. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwe ontwikkelingen, houdt dan de website van Llowlab in de gaten. Llowlab schrijft over de nieuwste technologieën en de eindeloze mogelijkheden. Het laatste is dus nog absoluut niet geschreven over 3D printing. Middels het contactformulier kun je contact met ons opnemen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn