Passiefhuis

Innovatief samenwerkingsverband tussen verschillende bedrijven uit de bouwwereld

Een zelfverzekerde houding aannemen maakt feedback geven makkelijker

feedbackgeven.nl

Jouw feedback wordt toch minder snel serieus genomen wanneer je deze stamelend uit, met je handen in je zakken. Kies daarom niet alleen je woorden zorgvuldig, maar ook de houding die je aanneemt wanneer je een ander voorziet van terugkoppeling. Deze 4 kleine aanpassingen in lichaamstaal maken al een wereld van verschil:

Feedback uit je krachtig zodra je zelfverzekerd overkomt. Niet door te mompelen en naar de grond te staren, maar door rechtop te staan en je woorden krachtig uit te spreken. Een goede lichaamshouding is daarom essentieel. Of je daar ook echt de meest zelfverzekerde persoon voor hoeft te zijn? Nee hoor, dat kun je bluffen: door alleen al een zelfverzekerde houding aan te nemen, kom je ver.

Wat kun je zoal doen?

1.    Sta of zit rechtop

Tijdens een Feedback Geven training leer je dat “schouders naar achteren en rug recht” een uitstekende startpositie is om anderen van terugkoppeling te voorzien. De houding die je aanneemt bepaalt namelijk voor een groot deel hoe jouw boodschap aan- en overkomt.

Daarnaast heeft het ook duidelijk effect op hoe jij je voelt: een zelfverzekerde houding aannemen, laat jouw brein denken dat je zeker bent van je zaak. Hierdoor wordt het ook makkelijker om de boodschap krachtig te uiten.

Dus:

Schouders naar achteren, voeten op schouderbreedte, een rechte rug en je borst een beetje vooruit duwen. Kop op (letterlijk en figuurlijk) en feedback geven gaat je makkelijker af dan ooit te voren.

Zit je, omdat je bijvoorbeeld een gesprek voert? Ook dan kun je een rechte houding aannemen: leg je handen voor je op de tafel, houd je rug recht en leun een klein beetje naar voren. Ook dan komt je feedback krachtiger over.

2.    Kijk de ander in de ogen

Oogcontact is belangrijk wanneer je feedback geeft. Kijk de persoon waarmee je spreekt dan ook aan. Niet alleen wanneer jij aan het woord bent, maar ook zodra hij of zij spreekt. Het toont aan dat je aandacht hebt voor wat de ander zegt en klaar staat om antwoord terug te geven. Dat is belangrijk, want feedback geven en ontvangen is een teamsport.

3.    Spreek vanuit je borstkas

Een andere “truc” die je regelmatig tijdens een Feedback Geven Workshop hoort, is dat je vanuit je borstkas moet spreken. Hiermee wordt je eerder serieus genomen dan wanneer je een hogere kopstem gebruikt. Het zou meer autoriteit uitstralen.

Niet gezegend met een mooie basstem? Door vooraf een simpele ademhalingsoefening te doen, klinkt je stem iets lager:

Adem vier seconden diep in zodat je buik zich met lucht vult. Je borstkas houdt je hierbij stil. Dan adem je gedurende acht seconden rustig uit, waarbij je jouw buik laat zaken.

4.    Gebruik je handen

Tot slot is het belangrijk om je handen niet slap naast je neer te leggen. Ook je handen in je broekzak duwen, is geen goed idee. Hierdoor lijkt het alsof je je geen houding weet te geven en oncomfortabel of niet geïnteresseerd bent. Dat is niet het beeld dat je wil neerzetten, zodra je een ander moet voorzien van feedback.

Gebruiken dus, die handen:

  • Je kunt bijvoorbeeld je handen vóór je lichaam houden en de vingertoppen elkaar laten raken. Stapling, heet dat ook wel. Hierdoor lijk je zelfverzekerd en open voor een gesprek.
  • Een andere manier is om je handen achter je rug te houden en met de ene hand de andere pols vast te pakken. Hiermee duw je jouw torso vooruit. Komt open en zelfverzekerd over.
  • Ook kun je jouw handen gebruiken om je verhaal kracht bij te zetten, bijvoorbeeld bij delen die je wil benadrukken. Doe dit wel kalm, je wil niet onrustig overkomen.

Workshop Feedback geven

Kortom

Om een ander van goede feedback te voorzien, moet je zelfverzekerd overkomen. Je wil namelijk dat er naar je geluisterd wordt en dat je boodschap serieus wordt genomen. Om die reden is het niet alleen belangrijk dat je jouw woorden zorgvuldig kiest, maar dat je ook rekening houdt met hoe jij overkomt. Het aannemen van een zelfverzekerde houding, helpt hierbij. En ook al voel je je op het moment misschien niet zo zeker, krachtige lichaamstaal verhult het.

Probeer het daarom eens uit: Ga rechtop staan of zitten, kijk de ander aan als je spreekt, gebruik een lagere stem en ben je bewust van je handen. Dan wordt feedback geven al een stuk makkelijker.

Meer weten?

Mocht je meer willen weten over het krachtig uiten, maar ook ontvangen van feedback, dan kun je een training Feedback Geven volgen. Daar leer je de beste inzichten en ontvang je praktische tips en technieken om jouw gespreksvaardigheden een handje te helpen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn