Passiefhuis

Innovatief samenwerkingsverband tussen verschillende bedrijven uit de bouwwereld

Rolgordijnen

Raamdecoratie wordt vaak onderschat. Als je een woning gaat inrichten, ligt het natuurlijk voor de hand om de ramen ook te bedekken. Dit voorkomt inkijk van buiten en zorgt ervoor dat je het donker kunt maken in een kamer of de zon buiten kunt houden. Raamdecoratie heeft echter ook een sterke decoratieve functie. Er zijn heel veel verschillende soorten raamdecoratie. Je hebt bijvoorbeeld gordijnen, rolgordijnen, jaloezieën en lamellen. De meest voor de hand liggende functie is het afsluiten van de ramen. Als je gaat slapen, wil je dat er niemand naar binnen kan kijken en het is niet fijn als je wordt gewekt door de felle zon, als je eigenlijk nog had willen slapen. Daarom zijn bijvoorbeeld rolgordijnen erg handig om ervoor te zorgen dat je een kamer donker kunt maken zodat je goed kunt slapen. Ook kunnen rolgordijnen erg handig zijn als je de zon buiten wilt houden. Als het licht fel op de ramen schijnt, kan het binnen erg warm worden. Ook kan het zonlicht erg vervelend zijn als je televisie wilt kijken. Met rolgordijnen of andere soorten raamdecoratie zorg je ervoor dat je ramen worden afgesloten om het zonlicht buiten te houden. Dit kan erg fijn zijn in de zomer: de zon kan buiten erg fel schijnen, waardoor het te warm kan worden, zelfs in de schaduw. Vooral kinderen en ouderen kunnen hier vaak niet goed tegen en dan is het verstandig om je toevlucht binnen te nemen. Als het hier lekker fris is, kun je even bijkomen van de warmte van buiten. Er zijn natuurlijk ook heel veel verschillende soorten zonwering, maar rolgordijnen kunnen deze functie tot op zekere hoogte ook prima vervullen. Je houdt het zonlicht buiten, waardoor het niet zo warm wordt in het vertrek. De kleur van de gordijnen is van belang hoeveel warmte er wordt weerkaatst: daarom zijn veel rolgordijnen wit, in ieder geval aan de buitenkant. Het licht wordt gereflecteerd, in tegenstelling dan wat zou gebeuren als de achterkant zwart geweest zou zijn.

De verschillende functies van rolgordijnen

Naast deze praktische functies hebben rolgordijnen ook een sterke decoratieve functie. Als je een woning gaat inrichten, heb je meestal al een aantal meubels en je hebt vaak al nagedacht over de kleuren die je graag zou willen gebruiken. De decoratie van een kamer heeft vaak een aantal centrale dingen, waar omheen gewerkt wordt om er een mooi geheel van te maken. Zo kun je de stijl van een kamer laten draaien om een mooi behang dat je gekozen hebt of kun je de styling aanpassen op de meubels. Je kunt de kamer echter helemaal mooi afmaken door voldoende aandacht te besteden aan de decoratie. Dit kan heel goed met gordijnen: en dan gaat het niet alleen over siergordijnen. Ook rolgordijnen kunnen een decoratieve functie hebben als ze goed bij de rest van het interieur passen. Als je er over nadenkt om raamdecoratie voor de ramen te plaatsen, is het van belang dat je eerst eens kijkt wat er handig is in de ruimte en wat er allemaal te krijgen is. Je kunt bijvoorbeeld heel goed rolgordijnen kiezen als je een slaapkamer aan het inrichten bent en je houdt ervan om in een donkere ruimte te slapen. Ook is het een uitstekende oplossing om in de zomermaanden het licht tegen te houden. Als de woning naast een doorgaande weg staat of er grenst een stoep of plein aan het raam, kun je ook een rolgordijn kiezen. Het nadeel van een rolgordijn in deze situatie is echter dat de hele functie van het raam weg is. Er komt weinig tot geen licht meer door heen en daarom kun je in dit geval beter voor een speciale zonwering kiezen. Er zijn bijvoorbeeld mooie lamellen en jaloezieën te koop, die perfect zijn voor het voorkomen van ongewenste blikken van buiten. Deze zonwering zorgt daarnaast voor een sfeervol gevoel en zijn erg praktisch.

De juiste soort raamdecoratie uitkiezen

Als je er over nadenkt om rolgordijnen aan te schaffen, is het verstandig eerst te kijken wat er mooi past in de ruimte waar je ze wilt ophangen. Daarnaast zijn er verschillende soorten rolgordijnen en het is handig om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor je een keuze gaat maken. Je kunt bijvoorbeeld rolgordijnen aanschaffen die blinderend zijn, wat ideaal is in de slaapkamer. Als de zon al vroeg in de ramen staat, is het vooral in de zomer fijn dat de ruimte donker blijft. Zo kun je langer blijven slapen en word je niet in alle vroegte gewekt door het licht. Daarnaast houden blinderende rolgordijnen het felle zonlicht tegen, waardoor de ruimte lekker koel blijft. Ook dit is in de zomer een zeer positieve eigenschap. Blinderende rolgordijnen hebben vaak een witte achterkant, maar zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. De voorkant van de stof, die in de kamer te zien is, kan op deze manier mooi op de rest van het interieur worden afgestemd. De witte achterkant zorgt voor een goede reflectie van het zonlicht, waardoor het niet te warm wordt binnen. De stof is van dikke kwaliteit, waardoor er weinig tot geen licht wordt doorgelaten. Als je rolgordijnen gaat ophangen, is het dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het formaat goed bij het raam past. Het is vervelend als er aan beide zijden strepen met licht langs de stof komen als de zon schijnt of het erg licht wordt, terwijl je nog even wilt slapen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn