Passiefhuis

Innovatief samenwerkingsverband tussen verschillende bedrijven uit de bouwwereld

Schuimblusser

Een van de ergste dingen die kan gebeuren, is dat er brand uitbreekt in uw woning. Immers, u loopt dan het risico dat u al uw persoonlijke bezittingen kwijtraakt. Een schuimblusser in huis hebben is dan ook altijd een goed idee. Branden zijn zeer vervelende gebeurtenissen. Natuurlijk hebt u uw woonhuis goed verzekerd en ook hebt u waarschijnlijk voor een goede inboedelverzekering gekozen. U kunt dan ook altijd weer een nieuwe woning laten bouwen en nieuwe spullen aanschaffen. Maar bezittingen met een emotionele waarde kunt u natuurlijk niet weer terughalen. Hebt u een schuimblusser in huis, dan kunt u zelf het nodige doen om te voorkomen dat een klein brandje uitgroeit tot een alles verwoestende woningbrand. Natuurlijk helpt een schuimblusser niet in alle gevallen, zo hebt u er natuurlijk helemaal niets aan op het moment dat er niemand thuis is als het vuur om zich heen grijpt. En ook bij grote branden, waar het vuur al flink om zich heen gegrepen heeft, kunt u hier weinig mee uithalen. U kunt wel een poging doen om delen te blussen, totdat de brandweer gearriveerd is. Een schuimblusser heeft vooral waarde op het moment dat u het vuur ontdekt en het nog om een klein brandje gaat. Natuurlijk is het dan altijd verstandig om eerst de brandweer te bellen, maar vervolgens kunt u dan zelf naar de blusser grijpen en proberen het vuur zelf uit te krijgen. U kunt dan in ieder geval vaak voorkomen dat een klein brandje echt uitgroeit tot een grote brand en zodra de brandweer er is, kan deze het werk voor u afmaken of zich beperken tot nablussen en controle. Met een schuimblusser in huis dekt u dus zeker niet alle risico’s af, maar een dergelijke blusser kan zeker goed van pas komen en in verschillende gevallen erger voorkomen.

Schuimblusser voor bedrijven

Voor bedrijven is het hebben van een schuimblusser of een andere blusser geen optie, maar een verplichting. Vaak zijn het de verzekeraars die dit verplicht stellen, om ervoor te zorgen dat de kans dat zij een volledige schadevergoeding uit moeten betalen zo klein mogelijk is. Bij veel mensen is de schuimblusser dan ook vooral bekend van bijvoorbeeld ziekenhuizen of andere instellingen of bedrijven waar u deze aan de muur kunt zien hangen. Op het moment dat er brand uitbreekt, kunt u deze dan ter hand nemen en aan het blussen slaan. Bij grotere gebouwen zijn er altijd meerdere exemplaren aanwezig, om ervoor te zorgen dat er altijd eentje in de buurt is als u die nodig hebt. Wat is nu eigenlijk een schuimblusser? Dit is een apparaat dat gevuld is met een schuimvormend middel en water, dat u rechtstreeks op de vlammen kunt spuiten. Een groot voordeel van de huidige generatie sproeischuimblussers, is dat deze een speciale spuitmond hebben. Hierdoor produceren ze een straal die druppelvorming is en niet elektrisch geleidend is. U loopt met een dergelijk apparaat dan ook niet het risico dat u onder stroom komt te staan op het moment dat u op elektrisch geladen apparatuur spuit. Wel werkt dit enkel in het geval de afstand tussen de schuimblusser en de apparatuur die op spanning staat minimaal een meter is. Dit maakt het gebruik van een schuimblusser dus een stuk veiliger en het maakt de blusser bovendien inzetbaar in veel meer verschillende situaties. Voor woningen en voor vele bedrijven is het dus zeker aan te raden om deze achter de hand te hebben voor noodsituaties.

Voordelen sproeischuimblussers

Zoals we hierboven al kort aangaven, is een schuimblusser enkel geschikt voor kleinere branden. Daarbij is het goed om te weten dat ze ook alleen effect hebben bij brandklasse a-b, vloeistoffen en vaste stoffen. Waarom zou u nu voor een schuimblusser kiezen en niet voor een ander soort blusser? Daar zijn verschillende redenen voor:

  • ze zijn eenvoudig te gebruiken
  • ze kunnen gebruikt worden in het geval van op spanning staande apparatuur
  • de nevenschade door gebruik is zeer klein
  • het schuim tast het milieu nauwelijks aan
  • het schuim is na het blussen weer gemakkelijk op te ruimen

Heeft de schuimblusser ook nadelen? Ja, er zijn ook wat nadelen te noemen. Zo zijn ze zoals gezegd niet zeer effectief bij grote branden, kunnen ze niet gebruikt worden in ieder soort bedrijf, denk daarbij bijvoorbeeld aan bedrijven waarbij met speciale chemische stoffen gewerkt wordt, en ze kunnen bevriezen. Dit laatste nadeel is op te lossen door te kiezen voor een vorstvrije variant. Wilt u uw woning of bedrijf ook veiliger maken, dan is in veel gevallen een schuimblusser dus gewoon een uitstekende keus. Dit apparaat is te krijgen in verschillende groottes, u kunt kiezen voor 2, 6 of 9 liter inhoud. Wat het best bij u past, is afhankelijk van uw situatie. Wordt het niet door uw verzekering voorgeschreven, maar kiest u hier zelf voor, dan is het verstandig om altijd informatie in te winnen over welk type voor u het meest geschikt is. Bij Brandblusstore weten ze hier alles van en bij hen kunt u terecht voor een zeer ruim assortiment op dit gebied. Zie bieden bovendien op alle sproeischuimblussers altijd 5 jaar garantie, waardoor u zeker kunt zijn van een lange werking. Bij de blusser krijgt u bovendien een ophangbeugel en een onderhoudssticker. Brandblusstore is dus een uitstekende keus om naar toe te gaan als u op zoek bent naar een schuimblusser of naar andere artikelen voor het blussen van een brand.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn