Passiefhuis

Innovatief samenwerkingsverband tussen verschillende bedrijven uit de bouwwereld

Tuinbeelden; een korte geschiedenisles

De meeste mensen kennen ze wel. Ze zijn vaak te zien in de tuin of in een park in de buurt. Ze staan vaak laag bij de grond en zijn van steen of plastic. Ze zijn te herkennen aan een opvallende houding of aan een mooie afgezonderde plek. We hebben het hier natuurlijk over tuinbeelden. Mensen gebruiken allerlei soorten tuinbeelden, eigenlijk al sinds het begin van de jaartelling. Sinds mensenheugenis zijn mensen bezig geweest met het vervaardigen van sculpturen die vervolgens op belangrijke religieuze plekken werden geplaatst. In het oude Egypte waren de eerste tuinbeelden al een feit. De prachtige tuinen en indrukwekkende tempels van deze antieke beschaving werden vaak voorzien van kleine beeldjes. Deze sculpturen waren vaak geslepen in het evenbeeld van de goden. Deze goden moesten de tuin of de tempel beschermen tegen aanvallers of verdorring. Ook de Romeinen maakten veelal gebruik van grote standbeelden en leuke beeldjes. Deze werden ook vaak geplaatst dichtbij tempels. Deze werden echter niet alleen voor bescherming geplaatst, maar ook om deze specifieke goden te kunnen vereren. Dit zie je ook vaak terug in films die in deze tijd afspelen. De moderne westerse cultuur heeft het fenomeen van tuinbeelden overgenomen. Dit had in deze cultuur wel vaak een iets andere betekenis. Vaak stonden de beelden symbool voor een deugd of een daad en waren deze tuinbeelden enkel bij de rijken te vinden. De adel had het geld om deze beelden te kunnen betalen. Pas in de negentiende eeuw werden steeds meer tuinbeelden op openbare plekken geplaatst, zodat ook de gewone man hiervan kon genieten. Veel tuinbeelden worden ook geplaatst uit bijgeloof. Vooral in Scandinavië is het gebruik van trollen of tuinkabouters heel populair. Deze tuinbeelden werden geplaatst om de tuin te beschermen tegen geesten of schimmen die de planten en bloemen in de tuin wilden beschadigen. De tuinbeelden beschermde de tuin tegen dit soort ongein. Het is grappig om te zien dat vandaag de dag er nog vaak tuinkabouters in Nederlandse tuinen te vinden zijn. Deze tuinbeelden hadden van oorsprong nog een andere functie. Men dacht dat ’s nachts de tuinkabouter tot leven kwam. Deze ging dan rondkijken in de tuin en als iets hem niet beviel, ruimde hij dit op. De tuinkabouter hielp dus eigenlijk in de tuin. Het zal je daarom niks verbazen dat veel tuinkabouters nog vaak iets van doen hebben met een thema uit de tuin. Soms staan ze zelfs afgebeeld naast wat plastic bloemen, om maar aan te geven hoe belangrijk de tuinkabouter vroeger was voor het behoudt van je tuin.

Soorten tuinbeelden

Er zijn talloze soorten tuinbeelden. Een aantal belangrijke zijn:

  • draken
  • tuinkabouters
  • mythische wezens
  • dieren

Het type beeld dat je kiest is natuurlijk essentieel voor de uitstraling van de tuin. De draak is groot en machtig, het is één van de belangrijkste en meest populaire mythische wezens. Een beeld van een draak kan diverse betekenissen hebben. Dit komt omdat de draak symbool staat voor verschillende dingen. In Europa is de draak vaak kwaadaardig. Hij reist over het land en zaait dood en verderf waar hij langskomt. Ook staat de draak in Europa symbool voor het heidense denken. Dit is de manier waarop gedacht werd voordat het Christelijk geloof breed werd overgenomen. In andere werelddelen, waaronder China, brengt de draak juist geluk of beschermt hij tegen het kwaad. Tuinkabouters zijn juist klein en gezellig. Een tuinkabouter maakt eigenlijk van elke tuin een feestje. Ze kunnen geplaatst worden in bepaalde houdingen op bepaalde plekken. Vaak kiest men ervoor meerdere kabouters te plaatsen op een klein stukje grond. Zo wordt een heel stilleven van tuinbeelden gerealiseerd. Deze kleine beeldjes worden vaak beschouwd als grappig of komisch. Hun oorspronkelijke betekenis is eigenlijk grotendeels vergeten. Ook zijn er beelden te krijgen die mythische wezens uitbeelden. Dit kunnen wezens zijn uit verschillende culturen en religies. Wanneer je tuinbeelden ziet die je niet gelijk begrijpt kan het leuk zijn hiernaar te vragen. De eigenaar heeft het sculptuur immers niet voor niks in de tuin staan. Tot slot zijn er uiteraard diverse soorten dieren. Niet alleen honden en katten, maar ook apen, wolven, paarden en bijvoorbeeld koeien komen aan bod. Vaak zijn deze beelden meer gericht op de personen de dieren die ook in het huis leven. In een huis waar katten rondlopen zal je dus logischerwijs vaak tuinbeelden aantreffen die iets te maken hebben met deze huisdieren. Het kan erg boeiend zijn je te verdiepen in de beelden die men in de tuin heeft staan. Niet alleen leer je zo deze mensen beter kennen, maar het kan ook gesprekstof bieden voor een leuke discussie of religieus gedachtegoed.

Snel bestellen!

Tuinbeelden komen zoals gezien in allerlei soorten en maten; er zit altijd wel iets voor je bij! Of je nu kiest voor een tuinkabouter, een draak of een ander mythologisch dier, je zult altijd ergens weg van zijn. Er zijn veel bedrijven die je kunnen helpen bij het uitzoeken van een goed tuinbeeld. Op https://www.sierbetononline.nl/ vind je bijvoorbeeld tientallen verschillende soorten tegen lage prijzen. Deze beelden kunnen binnen twee weken worden geleverd en worden erg zorgvuldig behandeld. Betalen is heel eenvoudig, via IDeal of PayPal of zelfs per overboeking. Neem snel een kijkje op de website en neem contact op via het telefoonnummer. Ook is er een contactformulier en is de site te bereiken via e-mail. Binnen één dag krijg je reactie en weet je meteen waar je aan toe bent. Wacht niet langer en verrijk je tuin vandaag nog met een prachtig tuinbeeld!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn